Ξενοδοχεία, δωμάτια, προσφορές και ... θησαυροί!!!!


Πρωτότυπους τρόπους για να γεμίσουν τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτιά τους, έψαχναν να βρουν όλο το προηγούμενο διάστημα οι ιδιοκτήτες σε σχεδόν όλη τη χώρα προκειμένου να προσελκύσουν πελάτες. Τα ταμεία όσον προχώρησαν σε κάποιο «τέχνασμα» γέμισαν αν και σχεδόν ένας στους 10 Ελληνες, δεν πήγαν πουθενά φέτος το καλοκαίρι.

Διαβάζοντας την τελευταία είδηση, μπορώ να πω πως μου κακοφάνηκε που κάποιοι δεν κατάφεραν να γεμίσουν τις μπαταρίες τους για τον επόμενο χειμώνα ή που είδαν τις παραλίες με το κιάλι. Από την άλλη, αφού ανήκω  και εγώ στην κατηγορία αυτών που έμειναν στην πρωτεύουσα - λόγω των «καλών» οικονομικών μου - ένιωσα μία ανακούφιση που και δεν ήμουν ο μόνος που γνώρισα από κοντά, για πρώτη φορά στη ζωή μου, τις παραλίες της Αθήνας.



Φυσικά, για να λέμε και τις αλήθειες, είχα μία ελπίδα ότι θα κατορθώσω να την ... κοπανήσω για λίγο. Οπότε, ήμουν από τους πρώτους που κοίταγα καθημερινά τις προσφορές που έκαναν ξενοδοχεία και λοιπά καταλύματα σε όλα τα νησιά του Αιγαίου. «Τρεις διανυκτερεύσεις με πρωινό, 109 ευρώ» υποσχόταν ξενοδοχείο στη Σίφνο και αυτό μου στριφογύρναγε στο μυαλό κάθε βράδυ. Οπως επίσης, το ... κουπόνι με το οποίο θα καθόμουν αραχτός σε μια ξαπλώστρα για τέσσερις μέρες μπροστά από την πισίνα καταλύματος στην Ανδρο. Τελικά, παρά τις προσφορές και τα όσα έδιναν οι ξενοδόχοι, δεν πήγα πουθενά και απόλαυσα, έστω και για μία φορά, τη θάλασσα και τον καφέ μου στην παραλία του Αλίμου, πλάι σε ηλικιωμένες κυρίες και άνδρες που ξεπηδούσαν από τη δεκαετία του '80.

Δε λέω καλές οι προσφορές. Καλά τα κουπόνια στα τόσα και τόσα site που υπάρχουν στο internet με τα οποία υπάρχει έκπτωση σε διανυκτερεύσεις. Το πιο βασικό όμως είναι να έχεις χρήματα. Αν τα έχεις, πας και χωρίς αυτά. Από την άλλη όμως, υπήρχαν αρκετοί που είτε με ψεύτικες φωτογραφίες δωματίων είτε με άλλους τρόπους σε έκαναν να βλαστημάς την ώρα που το έκλεισες το «χρυσό» δωμάτιο. Μη μου πείτε ότι δεν σας έτυχε να έχετε κλείσει δωμάτιο με ... «απίστευτη θέα, πλούσιες παροχές, μεγάλους χώρους σε αρκετά ικανοποιητική τιμή» και δεν καταλήξατε σε ένα δωματιάκι όπου ίσα ίσα χώραγε η βαλίτσα και εσείς με τον/την καλό/καλή σας; Ετσι την είχα πατήσει κι εγώ, σε ένα ταξίδι στη Σύρο!

Τέτοια κόλπα, σε άλλες εποχές βέβαια, έκαναν και οι πρωταγωνιστές του παλιού ελληνικού κινηματογράφου για να νοικιάσουν δωμάτια προκειμένου να ξεπληρώσουν χρέη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Γεωργία Βασιλειάδου όπου έγραψε μαζί με την ανηψιά της την υποτιθέμενη διαθήκη του συγχωρεμένου θείου του άνδρα της  «Βρασίδα Παρτσαλόπουλου». Σε αυτή, μιλούσε για την ύπαρξη κοτζάμ θησαυρού σε ένα «κ» μέσα στο σπίτι της. Αποτέλεσμα, του γεμάτου από νοικάρηδες σπιτιού ήταν απεριόριστες ζημιές, τρεις αρραβώνες και η ανακάλυψη του κατά τα άλλα «υποτιθέμενου» θησαυρού.

Από την ταινία «Ο θησαυρός του Μακαρίτη» του 1959 όπου πρωταγωνιστούν μεταξύ άλλων ο Νίκος Ρίζος, η Ξένια Καλογεροπούλου, ο Στέφανος Ληναίος, ο Γιώργος Λευτεριώτης, η Αντζελα Ζήλεια, συγκλονιστικοί είναι οι διάλογοι μεταξύ της Γ. Βασιλειάδου (Θεώνη) και του Βασίλη Αυλωνίτη (Νεόκοσμος), που αν και με «κοτζάμ σπιταρώνα», νοίκιασε δωμάτιο για να «αλλάξει αέρα λόγω πίεσης».

Ο Νεόκοσμος ψάχνει στο κάδρο του πεθαμένου άνδρα της Θεώνης τον θησαυρό (καθότι από «κ» που λέγαμε πριν) μέχρι που μπαίνει στο δωμάτιο η Θεώνη και αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για την πώληση του κάδρου.
Νεόκοσμος:  Τον πουλάς;
Θεώνη: Ποιόν;
Νεόκοσμος: Τον Χαράλα...μπο!
Θεώνη:  Χριστός και Παναγιά. Και τι είναι ο Χαράλα...μπος που θα τον επουλήσω; Ζυγούρι;
Νεόκοσμος: Σε παρακαλώ κυρία Θεώνη. Οχι έτσι από ιμπρέτι. Αλλά τον συμπάθησα τον άνθρωπο. Πουλησέ τον μου, έτσι να χαρείς τα μάτια σου.
Θεώνη: Μα είσαι καλά κύριε Νεόκοσμε που θα πουλήσω τον άνθρωπό μου; το στεφάνι μου; την κολόνα του σπιτιού μου; (χαμηλόφωνα προς τον Χαράλαμπο) Τρομάρα να σου ρθει.
Νεόκοσμος: Τι κολόνα του σπιτού; Αφού είναι πεθαμένος ο άνθρωπος.
Θεώνη: Ναι αλλά εμένα μου στόλιζε τον τοίχο μου.
Νεόκοσμος: 30 λίρες.
Θεώνη:  30 λίρες κοτζάμ Χαράλαμπο;
Νεόκοσμος: 35.
Θεώνη:  Ε όχι και 35. Ηλεκτρικό ψυγείο να έπαιρνες, παραπάνω θα 'δινες.
Νεόκοσμος:  Μα ο Χαράλαμπος δεν είναι ψυγείο.
Θεώνη: Το λες εσύ αυτό. Ξέρεις τι «ψυγείο» ήταν ο μακαρίτης;
Νεόκοσμος: Αντε 40.
Θεώνη:  Κατακαημένε Χαράλαμπε. Έπρεπε να πεθάνεις για να σηκωθεί η τιμή σου.
















Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Ο Στέφανος... »

«Χωρίζεις τα θεριά;»

«Οποιος δουλεύει πάει μπροστά με την αξία του και μόνο με την αξία του»