Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

«Χωρίζεις τα θεριά;»



Σάββατο βράδυ και στην τηλεόραση έδειχνε ένα τουρνουά - ξύλου, όπως λέει η μάνα μου. «Hero Legend» λεγόταν αλλά για τη μάνα μου, «δε πά να λέγεται όπως θέλει. Το ξύλο ξύλο». Οπως καταλαβαίνετε, τα αχ, ουχ, πςςςς και άλλα συναφή επιφωνήματα έδιναν και έπαιρναν καθόλη τη διάρκεια της τηλεοπτικής μετάδοσης. Οι «αγωνιστές» έπεφταν σε δευτερόλεπτα, οι μπουνιές και οι  κλωτσιές και τα φορεία έδιναν και έπαιρναν.



Ανάμεσα στους πρωταγωνιστές του τουρνουά ένας Καναδός και ένας Κινέζος. 82 κιλά (για τους γνωρίζοντες), ο πρώτος σχεδόν 30 χρονών και ο δεύτερος 19. Και εκεί που περιμένεις να δεις έναν ωραίο και συναρπαστικό αγώνα, ο Κινέζος βουρ στον πατσά. Με το κεφάλι κάτω να τρέχει να προσπαθεί να χαστουκίσει τον αντίπαλό του. Χωρίς τεχνική, να τρέχει σαν «παλαβό» απέναντι σε έναν γεροδεμένο αθλητή που λεπτά - λεπτά (καθότι αγώνας και δεν γίνεται ώρες - ώρες) τον κοιτούσε σα χαμένος. Τελικά, δύο χτυπήματα ήταν αρκετά να βρεθεί ο Κινέζος στο ταπί και να βλέπει όπως στα καρτούν αστέρια.

Η σκηνή αυτή μαζί με την ατάκα του πατέρα μου που παρακολουθούσε μαζί με εμένα, την «αρραβωνιάρα» μου και τη μάνα μου τους αγώνες ότι «ξέρεις πόσες έχουν φάει οι διαιτητές την ώρα που πάνε να τους χωρίσουν», μου θύμισε τον Θανάση Βέγγο στην ταινία «Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης» (1963). Σε αυτήν, με πλειάδα γνωστών ηθοποιών,  πρωταγωνιστούν μεταξύ άλλων Γιάννης Βογιατζής, Νίκος Φέρμας, Κατερίνα Γιουλάκη, Γιώργος Τζίφος, Νικήτας Πλατής, Πάνος Καραβουσιάνος, Εφη Οικονόμου, Ερρίκος Μπριόλας, Κώστας Μεντής, Αγγελίδης Ράλλης, Βάσω Μεριδιώτου, Γιώργος  Γαβριηλίδης, Γκιζέλα Ντάλι και Βασιλάκης Καϊλας.

Ο Θανάσης Μπιρμπίλης, έρχεται από το χωριό του στην Αθήνα και ψάχνει για δουλειά. Ανάμεσα στα επαγγέλματα που κάνει για να βγάλει ένα κομμάτι ψωμί, είναι και αυτή του διαιτητή σε αγώνα μποξ. Ο φίλος του ο Βαγγέλης (Παναγιώτης Καραβουσιάνος) θα τον βάλει να διαιτητεύσει στον αγώνα όπου συμμετέχει το «πατριωτάκι» από την Πλατανιά. Ο Τρύφωνας ο Μπακατσούλας, ο αδελφός της Ζαμπέτας της Κασίδας, ο αρραβωνιαστικός της παρδάλως της ξεροκαϊδας.

Π. Κ. :«Οταν έρθουν οι αντίπαλοι κορ α κορ»
«Ποιός ήτανε;»
Π. Κ. :«Τι ποιός ήτανε. Λέω αν οι αντίπαλοι έρθουν κορ α κορ, δηλαδή σώμα με σώμα, ο διαιτητής είναι υποχρεωμένος να τους χωρίσει». 
Θ.Β. :«Τι λες ρε Βαγγέλη που θα πάω να χωρίσω τα θεριά».
Π. Κ. :«Ρε μη φοβάσαι. Θα του χτυπήσεις ελαφρά στον ώμο και αυτοί θα καταλάβουν». 
Θ.Β. : «Αν καταλάβουν. Αν δεν καταλάβουν, κακό του κεφαλιού τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου