Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Οι «μάγκες» και οι Μάγκες!!!




Βράδυ ξενυχτιού, λίγο με τους πολλούς καφέδες, λίγο με το κουτάβι να χαζοκλαίει και στην πρώτη ευκαιρία «ησυχίας» στο σπίτι, πετυχαίνω στο «Star» τον ... νέο «Τροχό της Τύχης». Αυτά είναι λέω και κάθομαι να παρακολουθήσω. Καλός ο παρουσιαστής, με τον επώνυμο του – πιθανά – να περνάει από οντισιόν για να ταιριάζει με αυτό του πρώτου παρουσιαστή της εκπομπής, το 1990. Μαζί του και η χαριτωμένη συμπαρουσιάστρια που έχει το ρόλο της Κρίστα.

Καλές οι λέξεις που έπρεπε να βρουν οι παίκτες στο πλατό αλλά και οι «παίκτες» στο σπίτι. Άλλωστε, ποιος δεν παρακολουθεί τηλεπαιχνίδια από τον καναπέ του και δεν «πετάγεται» να δώσει πρώτος τις απαντήσεις, λες και θα κερδίσει κάτι. Ή να βρίζει τον συμμετέχοντα όταν έδωσε λάθος απάντηση. Καλές οι φράσεις, καλά τα λογοπαίγνια.

Μέχρι που ήρθε η ώρα της κατηγορίας όπου οι παίκτες έπρεπε να βρουν την φράση στην «αργκό» του μάγκα. Εκεί, ο παρουσιαστής, έτοιμος, προετοιμασμένος, παίρνει το κομπολόι που είχε κάτω από το τραπεζάκι του και κυκλοφορούσε αλλά και μιλούσε ως μάγκας. Ή προσπαθούσε να κάνει τον μάγκα. Γιατί αυτό, μαγκιά δεν ήταν. Ότι και να έκανε, ότι κι αν έλεγε, με έκαναν να φέρνω στο μυαλό «μάγκες» του ελληνικού κινηματογράφου και να λέω: «που πας έτσι; ξέχασες τον τάδε πως έπαιζε ως μάγκας; ή τον άλλον;».

Δεν ξέρω ποιος ή ποιοι σας ήρθαν στο μυαλό. Εμένα πάντως, ένας μου ήρθε ως Ο μάγκας. Ο Αθηνόδωρος Προύσαλης. Και μάλιστα, σε τρεις ταινίες. «Πατέρα κάτσε φρόνιμα» και «Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης» οι πρώτες δύο. Στην τελευταία ταινία όμως, όπως όλοι φαντάζονται, στη «Μια Ιταλίδα  από την Κυψέλη» (1968) ήταν (για μένα) και η κορυφαία εμφάνιση του σε αυτό το ρόλο. Οι ατάκες του στη συγκεκριμένη σκηνή όπου εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης του καταστήματος που «πουλάει πενιές αναστενιάρικες» «Το παλουκάκι», στο οποίο – όπως απαντάει στον Γιώργο Γαβριηλίδη - «δε συχνάζουν φιόγκοι»,  έχουν μείνει ως τα σήμερα . «Η τσιριμπίμ, τσιριμπόμ», «η λυπημένη θλίψη» (βλέπε λογαριασμός) και άλλες.
Στη συγκεκριμένη σκηνή λοιπόν, ο Αθηνόδωρος Προύσαλης έχει πάει στο μαγαζί του Γιάννη Βογιατζή για να πληρωθεί. Εκεί συναντά την γυναίκα και την πεθερά του Γ. Βογιατζή, Κατερίνα Γιουλάκη και Ηλέκτρα Καλαμίδου αντίστοιχα, αλλά και τον Γ. Γαβριηλίδη, τον

Α. Π. : Ζύγισις, προσοχή, ανάπαυσις! Μπαίνουν τρεις. Το πρόσωπο που υπόγραψε, η τσιριμπίμ τσιριμπόμ και ένας άλλος.
Κ. Γ. : Ψηλός;
Α. Π. : Στην αρχή δεν ήταν. Υστερα τον κοντύνανε.
Γ. Γ. : Λοιπόν;
Α. Π. : Εσύ μη λες τίποτα. Μυρίζεις απήγανο.  Λοιπόν, στην αρχή καλά τα παγαίνανε. Και δεν ξέρω πως, σηκώνεται η ψηλή και βαράει μια στράκα σε έναν στην διπλανή παρέα. Και ποιον διάλεξε να βαρέσει. Τον Λεωνίδα τον μολυβάτο. Άκου δηλαδή εκλογή.
Η. Κ. : Και αρπαχτήκανε;
Α. Π. : Αμ τι θα κάνανε; Θα κανελώνανε το ρυζόγαλο;
Γ. Γ. : Μα αυτό είναι βάρβαρο.
Α. Π. : Εσύ πάψε, θα σου ρίξω φλιτ.


ΥΓ: Φιλική συμβουλή: πριν δοκιμάσεις να κάνεις κάτι, δες πως (θεωρητικά) ήταν οι μάγκες. Ισως είναι καλύτερα για τους υπόλοιπους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου